nutrigor logo large

Fermentirani napitak od đumbira

U slijedećem prilogu, možete naći detaljne upute kako pripremiti klasični fermentirani napitak od đumbira. Možete ga napraviti u obliku vrlo blagog napitka ali i  vrlo ljutog što je više karakteristično za đumbir. Prije nego krenete u izradu ovog vrhunskog napitka svakako nabavite organski đumbir. Samo organski đumbir je izuzetno bogat sa kvascima koji su pogodni za izradu starter kulture i koji će pokrenuti fermentaciju. Ukoliko koristite neorganski đumbir, velika je vjerovatnost da je on bio tretiran raznim pesticidima i da do fermentacije uopće neće doći. Organski đumbir možete nabaviti u trgovinama organske hrane kao što je Bio&Bio.  

PRIPREMA STARTER KULTURE

korijen đumbir mali

U šalicu kao na slici gore naribajte oko 3 cm organskog đumbira kojeg ste kupili u trgovini. Obavezno ribajte zajedno sa korom s obzirom da je upravo ona bogata prirodnim kvascima. Dodajte vodu tek toliko da prekrijete masu u šalici te 2 žličiće šećera. Dobro promiješajte. Šalicu možete pokriti aluminijskom folijom i pričekati do drugog jutra. Drugo jutro ćete primjetiti da je đumbir polako počeo fermentirati (prislonite uho bliže i ćuti ćete krčkanje). Zatim uzmite ponovno novih 3 cm organskog đumbira i naribajte u istu šalicu gdje se nalazi smjesa od prethodnog dana. Ponovno dodajte vode i 2 žlićice šećera. Slijedeće jutro, tj. treći dan ponovite isto. Navečer će starter kultura za fermentaciju biti spremna (pogledati sliku dolje).

đumbir starter

PRIPREMA FERMENTIRANOG NAPITKA (ZA 4 LITRE SOKA)

Fermentirani napitak od đumbira možete početi pripremati treći dan navečer ili četvrti dan ujutro. Sve kreće od pripreme koncentriranog soka. Kako biste napravili takav koncentrirani sok, napunite veći lonac sa 2 litre filtrirane vode. To je upravo polovica volumena napitka koji želimo postići na kraju a to su 4 litre napitka od đumbira.

Nakon toga naribajte 2 veća korijena đumbira zajedno sa korom (pogledati sliku dolje). Ukoliko želite blaži napitak naribajte samo 1 veći korijen kao što je prikazano na slici. Nakon što ste naribali svježi đumbir, zagrijte vodu i dovedite masu do vrenja. Povremeno miješajte, u polupokrivenom loncu i tako kuhajte na srednjoj vatri oko 15 minuta. Ukoliko niste sigurno koliko vam đumbira odgovara s obzirom na ljutinu, probajte eksperimentirati. Dodajte samo jedan veći korijen i kuhajte 15 minuta. Ako mislite da je preslabo, naribajte još jedan i kuhajte još dodatnih 15 minuta. 

đumbir veliki korijen

Nakon što ste završili sa kuhanjem, procijedite koncentrirani sok  sa cjedilom. Pola volumena soka tj. otprilike 1 litru stavite u veliku staklenku od 2 litre (pogledati sliku dolje). U drugu staklenku procijedite ostatak, tj. drugu polovicu tekućine. Ostatke đumbira možete baciti. U prvi staklenku dodajte 1 šalicu šećera. U drugu staklenku dodajte isto tako 1 šalicu šećera. Možete koristiti bijeli ili smeđi šećer. Sa drvenom kuhačom dobro promiješajte i budite sigurni da se sav šećer otopio. Na slici je prikazano kako to izgleda kada se doda smeđi šećer od kokosovog cvijeta.

đumbir sok sa šećerom

Kada se šečer otopio, dodajte filtiranu vodu u svaku staklenku kako bi je napunili skoro do vrha. Ostavite ipak nešto praznog prostora na vrhu staklenke (pogledati sliku dolje).

Ukoliko imate termometar, izmjerite temperaturu tekućine. Ostavite da se sok ohladi na sobnu temperaturu. Nakon toga možete dodati i pola kriške iscijeđenog limuna (bez koštica) u svaku staklenku. To će lagano promijeniti boju tekućine.

Nakon što  se tekućina ohladila na sobnu temperaturu, dodajte starter kulturu koju ste pripremili na početku. Dodajte otprilike polovicu u svaku od staklenki i dobro promiješajte. Pokrijte svaku staklenku čistom krpom ili aluminijskom folijom i ostavite na nekom mirnom i tamnom mjestu da fermentira. Miješajte povremeno, malo ujutro, malo u toku dana ili navečer tj. kada imate priliku. Na sobnoj temperaturi, trebalo bi ostaviti napitak da fermentira 2 ili 3 dana. Kušajte sa žlicom povremeno kako bi bili sigurni da se napitak ne kvari. Ja obično prekidam fermentaciju treći dan navečer i krećem u flaširanje. Ukoliko ostavite da fermentacija traje dulje pod kontroliranim uvjetima, počet će se događati alkoholno vrenje te napitak neće biti pogodan za djecu. U tom slučaju pričamo o pivu od đumbira.

staklenke đumbir pune

FLAŠIRANJE

Pripremite prazne, očišćene i osušene staklene flaše od piva ili vode za volumen napitka koji ste spremili. Možete koristiti svijetle ili još bolje tamne flaše. Punite flaše pomoću lijevka u koji ste stavili čistu krpu. Na taj način radite filtrirani napitak. Ukoliko želite imati napitak koji je bogatiji probioticima i koji će biti zamućen, nemojte raditi filtriranje korištenjem krpe. Kada napunite bocu, stavite oko pola žličice šećera u nju i dobro zatvorite. (pogledati sliku dolje)

Ostavite zatvorene flaše da dodatno fermentiraju na sobnoj temperaturi (ne većoj od 25 °C) u periodu  od 3-6 dana. Ovdje dolazi do prirodne pojave CO2 pa flaše treba staviti na sigurno mjesto. Naime, vjerovatnost je vrlo mala no može doći do toga da se flaša rasprsne.  Iz tog razloga neki ljudi koriste plastične flaše. Meni se nikada nije dogodilo da se staklena flaša rasprsnula jer koristim kvalitetne flaše za pivo.

flaširanje đumbir napitak

Nakon što je sekundarna fermentacija završila, stavite flaše u frižider i tamo ih ostavite najmanje 10 dana. Nakon toga možete uživati u ovom predivnom i zdravom napitku. Nemojte pretjerivati u količini konzumacije tijekom dana. Pije se malo, oko pola čaše dnevno a djeluje kao prirodni anestetik te je vrlo bogat probioticima. Ukoliko vam je napitak prejak uvijek ga možete razrijediti sa vodom. Možete dodati i med kako biste ga zasladili. 

ŽIVJELI!!!!

đumbir napitak konzumacija