nutrigor logo large

Kandida i osnove (1. dio)

kandida i osnove

PREVEDENI TEKST SA heal-yourself.com.au
PREVEO: IGOR VELIMIROVIC

Kandida i osnove (1.dio)

Problemi povezani sa kandidom posljednjih desetljeća postali su prava epidemija. Kandida je poznata po tome što izaziva izuzetno iritantan i dosadan svrbež no to je samo santa ledenog brijega. Ona uzrokuje i puno ozbiljnije gastrointestinalne probleme te uzrokuje vrlo širok raspon bolesti kada upadne u krvotok.

Vrlo često ne shvaćamo da naši zdravstveni problemi mogu nastati zbog kandide ili njoj srodnih mikroba i parazita. Kandida se može pojaviti unutar vrlo velikog spektra različitih bolesti i simptoma. Autoimune bolesti, alergije, astma, artritis, kronični umor, anksioznost i depresija, hiperaktivnost, deficit pažnje pa čak i rak usko su povezani s kandidom ili sličnim mikrobima.

Glavni razlog vrlo široko negativnog učinka je invazija kandide unutar stijenki  crijeva, gdje ona uzrokuje upale te dovodi do sindroma propusnosti crijeva. To je tada glavni uzrok alergija, invazije raznih loših mikroba u krv te preaktivnosti imunološkog sustava. Nadalje, mogu se stvoriti drugi ozbiljni problemi, posebno u mozgu i mišićima, koje uzrokuju gljivični toksini i pirolurija s konstantnih manjkom cinka i vitamina B6 kada ti mikrobi upadnu u jetru.

Srećom, postoje učinkovite prirodne terapije za kontrolu koji mogu kandidu i druge parazite smanjiti ponovno u granice normale. Preporučene prirodne terapije koriste antimikrobne lijekove širokog spektra djelovanja. Dobro ih je prakticirati jednom godišnje za uklanjanje štetnih mikroba i parazita koji smetaju našem organizmu.

NEKE OSNOVE O KANDIDI

Kandida je gljivični organizam sličan kvascima. Najčešći je soj ‘Candida albicans’ koji  se prirodno nalazi u malim količinama unutar našeg crijevnog trakta i vagine. Zdrave bakterije kao laktobacili ili bifidobakterije obično kontroliraju crijevnu floru te drže kandidu u granicama normalne koncentracije.

Međutim, uslijed pojačanog korištenja  antibiotika ili sličnih lijekova ili tijekom jakog i dugotrajnog emocionalnog stresa, kandida kao i drugi gljivice i mikoplazme mogu preuzeti dominaciju i izazvati kandidijazu odnosno prekomjerni porast koncentracije unutar crijevnog trakta. To ima tendenciju da uzrokuje gastrointestinalni sustav simptoma poput probavnih problema, boli, nelagode, natečenosti i također proljev ili čak zatvor.

Ovaj utjecaj tih gljivica može se lako proširiti i na druge dijelove gastrointestinalnog trakta, uzrokujući gnojni iscjedak oko anusa,  unutar usta ili vagine. Infekcije ovog tipa oko vagine, uzrokuju intenzivan vaginalni svrbež, peckanje tijekom mokrenja, a često i dovode do sirasto bijelog ili žutog vaginalnog iscjetka. U ustima se može formirati bijeli nježni pokrov a na  obrazima i jeziku lagano krvavi sloj. U blagim slučajevima dolazi samo do  pukotina u kutovima usana. Gljivica može  biti i uzrok čira te lošeg zadaha, a kod beba uzrokuje pojačani osip od pelena.

Ukoliko se ne liječi, posebno s ponavljanim kurama uzimanja antibiotika širokog djelovanja, prekomjerni porast kandide u crijevnom traktu izaziva u početku kvasac kružnog oblika  kako bi kasnije iz njega iznikle dugačke noge zvane hife. One počinju urastati u stijenku crijevnog trakta te mogu uzrokovati bolove uslijed upale. Unutar crijevne stijenke ili unutar drugih tkiva ove hife mogu razviti mrežu dugačkih niti i izrasti u kolonije koje se štite od imunološkog sustava pomoću teške obloge guste sluzi. Taj biofilm oko kandide stvara guste, kremasto-bijele plakove na sluznici membrane, što je ujedno i tipična manifestacija infekcije.

Postupno crijevna stijenka propada i onemogućuje potpuno probavljanje proteina a toksini kandide putuju unutar krvotoka i uzrokuju alergije i ostale imunološke reakcije.

Ovo se stanje naziva sindrom nepropusnog crijeva i povezan je sa sindromom iritabilnog crijeva ili upalnim bolestima crijeva. Neki od primjera su Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, loša apsorpcija hrane te razne alergije. Ostali štetni mikrobi i paraziti su također prisutni i djeluju loše na organizam.

Kad se to dogodi, invazija kandide može dovesti do infekcije cijelog tijela, a onda se to naziva sistemska kandidijaza. Osim što dijeluje razorno na  imunološki sustav i čini nas podložnima prehladama i drugim infekcijama bakterija, virusa i gljivica, mogu se razviti i neki drugi simptomi. To uključuje:

 • Sindrom kroničnog umora
 • Simptomi artritisa ili gripe s bolovima u zglobovima i mišićima
 • Fibromijalgija, bolovi u mišićima i slabost
 • Želučani refluks
 • Glavobolje i migrene
 • Kronična infekcija sinusa i drugi problemi sa sluzi
 • Neželjeno mršavljenje ili dobivanje na težini uz nemogućnost promjene
 • ‘Brain fog’ ili problemi s pamćenjem i koncentracijom
 • Opsesivne misli, kompulzivno ponašanje, razdražljivost
 • Depresija, anksioznost i napadi panike
 • Promjene osobnosti, ovisnosti i promjene raspoloženja
 • Gljivice na noktima i koži prsta ili na nožnim prstima
 • Kronične infekcije mokraćnog sustava
 • Pred-menstrualna napetost i drugi menstrualni problemi
 • Svrab u očima, crvene oči i problemi s vidom
 • Kožni osip ili ekcem
 • Svrab ili osip na području prepona
 • Gubitak kose

Kandida, njoj srodne gljivice i mikoplazme također mogu utjecati na čitav niz autoimunih bolesti, poput lupusa, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, Raynaudovog sindroma, sklerodermije i bolesti štitnjače, kao i sindroma kroničnog umora i fibromijalgije.

Većina ili gotovo sva djeca s hiperaktivnošću i poremećajem nedostatka pažnje imaju povećanu količinu gljivicama. Prekomjerni porast kandide glavni je uzrok raznih alergija. Slično je i kod astme i ekcema koji također imaju kandidu kao svoj osnovni uzrok.

Toksični utjecaj  kandide  na živčani sustav uglavnom je posljedica prekomjerne proizvodnje etanola i acetaldehida. Ta tvar nastaje kada stanice kvasca ili hifalne gljivice metaboliziraju šećere te postoji nedostatak kisika. Acetaldehid također može biti rezultat konzumiranja alkohola. Osim toga, gljivice u crijevnom traktu mogu proizvesti velike količine vinske kiseline koja se može apsorbirati, a zatim ometati normalnu proizvodnju energije u našim stanicama. To je glavni uzrok slabosti mišića povezane s kandidom i pridonosi mentalnim problemima koji su uzrokovani acetaldehidom.

Ovisno o ostalim faktorima koji pridonose povećanju koncentracije, kandida se može manifestirati s različitim simptomima ovisno o tipu organizma. U blažim slučajevima ti simptomi se možda čak niti ne primjećuju. Nadalje, ovi simptomi mogu biti zbog drugih uzroka i bolesti. Skupine koje su u najvećoj opasnosti infekcije kandidom su dijabetičari, pretili pojedinci, trudnice i bebe majki s kandidom.

DIJAGNOSTICIRANJE KANDIDE

Porast kandide teško  se može dijagnosticirati laboratorijskim testovima s obzirom da ona prirodno živi u crijevima, ali se može ustanoviti povećana prisutnost ako je vrijednost testa iz stolice mnogo veća od normalne. Međutim, ona nebi trebala biti prisutna u krvi. Ipak, ako je nađemo u krvi, uspostavlja se dijagnoza.

Često koristimo i  prirodnu dijagnostičku metodu, a to  je analiza žive kapi krvi. Mnogi naturopati to mogu učiniti sada promatrajući krv pomoću mikroskopa. Često se mogu vidjeti gljivice i deformiteti crvenih krvnih zrnaca uzrokovani raznim mikrobima uz prikaz na ekranu računala.

Jednostavno testiranje na kandidu iz sline

Neposredno nakon ustajanja, prije nego što pojedete ili popijete nešto, napunite čašu s čistom vodom pri sobnoj temperaturi. Stavite malo svoje sline u čašu. Zatim povremeno provjeravajte unutar jednog sata da biste vidjeli što događa se s pljuvačkom. Ukoliko je kandida prisutna, vidjet ćete jednu od tri stvari ili kombinacija kako slijedi:

 • Slina ostaje plutati na površini vode a ispod nje se pružaju njene zrake prema dnu čaše poput nizova nožica ili žica
 • Slina u obliku oblačka nakupit će se na dnu čaše

Što brže i jače nožice rastu, odnosno što brže slina tone prema dnu, to je više kandide u uzorku. Ako ne primjetite nožice i pljuvačka još uvijek pliva nakon jednog sata, vjerojatno nemate kandidu. To ne znači da ipak nemate blagi ili lokalizirani problem u crijevima ili na vagini te još uvijek imate disbiozu odnosno infestacije drugim patogenim mikrobima. Međutim, čak i ako je kandida pod kontrolom, manje ili više uspavanih infestacija unutar sluznice membrane usta mogu stvarati blagu reakciju sa pljuvačkom, posebno nakon jela slatke hrane ili ispijanja vina ili piva. Pogledajte poglavlje 8 o tome kako se riješiti tog problema.

POPIS RIZIČNIH FAKTORA I SIMPTOMA

Možete pročitati i slijedeći popis faktora rizika i simptoma da biste utvrdili vjerojatnost pojave kandide. Što je veći broj faktora rizika i simptoma koji se odnose na vas odnosno vaše simptome, veća je vjerojatnost da imate sustavnu infekciju kandidom.

 • Korištenje antibiotika ili kemoterapije – što je veća učestalost ili trajanje veća je vjerojatnost pojave kandide.
 • Korištenje lijekova na bazi kortizona
 • Oralna ili vaginalna iritacija, najočitiji je simptom, uz vaginalni iscjedak, peckanje ili svrbež
 • Imate li grčeve, neredovite mjesečnice ili predmenstrualna stanja uz napetost?
 • Jeste li imali kronični prostatitis, upalu rodnice ili druge probleme reproduktivnih organa poput impotencije ili gubitka seksualne želje? (libido)
 • Jeste li osjetljivi na duhanski dim, parfeme, insekticide ili ostale mirise i kemikalije?
 • Dali se osjećate lošije za vrijeme vlažnih dana?
 • Imate li kronične probleme sa viškom sluzi, grloboljama, sa sinusima ili često curenje iz nosa?
 • Jeste li imali kronične gljivične infekcije kože ili noktiju, bilo kakav svrab ili slično?
 • Ima li vaš jezik krzneno bijeli pokrov?
 • Imate li potrebu jesti kruh, šećer ili slatku hranu, alkohol?
 • Osjećate li kronični umor ili samo umor i letargiju ili imate osjećaj iscrpljenosti?
 • Osjećate li se općenito slabo?
 • Imate li depresiju, loše pamćenje?
 • Imate li problema s hiperaktivnošću, osjećate li se razdražljivima?
 • Imate li bolove u mišićima?
 • Imate li drhtavicu, trnce, peckanje ili čak osjećaj paralize?
 • Imate li problema sa zglobovima – bol ili oticanje?
 • Imate li probavne probleme, zatvor, proljev ili nadutost?
 • Imate li problema sa apsorpcijom masti, alergije?
 • Vidite li mrlje pred očima ili imate li zamućen vid?

Prisutnost vidljive infekcije u ustima ili vaginalno čini vas sigurno zaraženima kandidom. Također, ako imate najmanje tri od sljedeća četiri simptoma tada je kandida gotovo sigurno prisutna: žudnja za slatkom hranom, slaba tolerancija na alkohol, kemijska osjetljivost i nadimanje.

Ako imate trajne gljivične probleme s kožom ili probleme s noktima, onda imate crijevnu ali i vrlo vjerovatno sistemsku  zarazu kandidom. U svakom slučaju koristite odgovarajuće anti-kandida terapije i izbjeći ćete dugotrajne probleme sa zdravljem.

walter last logo

Walter Last kombinira radno iskustvo kemičara i biokemičara te vrhunskog toksikologa sa znanjima iz praktičnog nutricionizma. Od 1981. živio je u Queenslandu. Istraživao je i eksperimentirao sa širokim spektrom prirodnih terapija kako bi poboljšao učinkovitost prirodne medicine u liječenju ozbiljnih i medicinski neizlječivih bolesti. Rođen je i odrastao u Njemačkoj, a obnašao je ključne funkcije u medicinskim ustanovama na sveučilištima Greifswald, Köln i München, radeći uglavnom na istraživanjima iz toksikologije. Bio je glavni forenzički kemičar u Kölnu i radio je u 'Bio-Science Laboratories' u Los Angelesu.