nutrigor logo large

Kandida – Principi liječenja (3. dio)

kandida i liječenje

PREVEDENI TEKST SA heal-yourself.com.au
PREVEO: IGOR VELIMIROVIC

Kandida - principi liječenja (3. dio)

Konvencionalna medicina još uvijek uglavnom ignorira kandidu i smatra je više kao nuspojavu kod drugih bolesti, a ne kao njen uzrok ili ozbiljan faktor koji dovodi do bolesti. Medicinska dijagnoza infekcije kandidom ograničena je na sljedeća područja:

  • Kožni nabori, uključujući anus i pupak. Prisutnost crvenog osipa sa svrbežom ili peckanjem, curenje bjelkaste tekućine ili gnoja iz naboranog oštećenog područja. To također može uzrokovati pukotine i sitne posjekotine na rubovima usana.
  • Vagina (vulvovaginitis). Postoji tendencija pojave bijelog ili žutog iscjetka s crvenilom, peckanjem i svrbežom.
  • Dolazi do crvenog, ljuskavog osipa i svrbeža. Ovo je uglavnom stečeno preko spolnog odnosa sa partnerom s vulvovaginitisom.
  • Ždrijelo s kremasto bijelim mrljama na jeziku i na ustima. Uzrokuje svrbež ili peckanje.
  • Paronihija je infekcija noktiju na rukama ili nogama s bolnim oticanjem a u težim slučajevima dolazi i do pojave gnojnog iscjedka. Takvi nokti mogu postati bijeli ili žuti i odvojeni od kože.

Standardni lijek za infekcije kandidom u crijevima je Nistatin. Može djelovati kao kelatno sredstvo sa vezanjem na mineralne ione. Zbog toga se nebi trebao uzimati zajedno sa mineralnim dodacima prehrani. Također se koristi i u ljekovitim kremama i losionima za vanjsku primjenu.

Ketokonazoli i flukonazoli upotrebljavat će se kod jačih infekcija ili ako želimo postići cjelovit, sistemski učinak kod liječenja. Osim nistatina, dugotrajni tretmani spomenutim lijekovima nisu preporučljivi zbog potencijalno ozbiljnih nuspojava. Potrebno je savjetovati se sa Vašim liječnikom prije korištenja.

Medicinski tretman često je nezadovoljavajući jer istovremeno nema dovoljno pažnje posvećene odgovarajućoj prehrani i nadomjesnim terapijama s laktobakterijama visokog potencijala. Stoga se sveobuhvatna terapija liječenja infekcije kandidom sastoji od tri dijela:

  • Sanacija gastrointestinalnog trakta ponovnom uspostavom zdrave crijevne flore.
  • Antimikrobna terapija za uklanjanje kandide i drugih patogenih mikroba iz krvi i unutarnjih organa.
  • Dijeta protiv kandide koja smanjuje porast gljivica i umjesto toga njeguje dobre laktobakterije

SANACIJA GASTROINTESTINALNOG TRAKTA

Glavni tretman za infekciju kandidom usmjeren je na saniranje gastrointestinalnog trakta. Tretman se provodi u kombinaciji s nisko alergenom prehranom koja je također oskudna u konzumiranju jednostavnih ugljikohidrata. Nadalje, treba izbjegavati plijesni ili kvasce u hrani kao i njihove proizvode raspada koji mogu izazvati neugodne imunološke reakcije. Na taj način, najteži problemi mogu se prevladati u roku od nekoliko tjedana. Degenerirani zglobovi ili unutarnji organi imaju nešto sporiji put ka oporavku.

Vrlo neugodna nuspojava većine metoda koje se koriste za smanjenje koncentracije patogenih mikroba u crijevima i krvi je Herxheimerova reakcija – naglo pogoršanje simptoma zbog toksina koje otpuštaju mrtvi ili umirući mikrobi. Ta se reakcija ponekad koristi kao dijagnostički alat, posebno za kandidu.

Da biste izbjegli ili smanjili neugodne nuspojave uvijek u početku preporučam ispiranje gastrointestinalnog trakta kod  uzimanja antimikrobnih pripravaka ili  lijekova. Ovo odvodi mrtve ili umiruće mikrobe odmah iz tijela i uvelike smanjuje nelagodu. Nakon dan ili dva, ispiranje možda više nije potrebno. Obično je prva reakcija najjača.

Umjesto ispiranja, možete prije doručka koristiti i žličicu psilijuma u velikoj čaši vode. Time se kandida i bakterijski toksini  vežu na psilijum koji ih pomaže eliminirati iz crijeva. Psilijum može opskrbiti i određenu hranu za korisne bifidobakterije u crijevima te im pomoći  da se namnože u većoj količini.

Drugi je pristup započeti s niskom dozom antimikrobnih lijekova te ih povećavati no vrlo sporo. Na ovaj način simptomi ostaju blaži na duži period. Kod ove metode je posebno važno održavati strogu dijetu s malo ugljikohidrata.

Prije uvođenja fungicida, također je vrlo korisno u periodu od jednog ili dva tjedna prakticirati prehranu sa  izuzetno malo ugljikohidrata. Pojedinci koji su vrlo osjetljivi te skloni  alergijama općenito bi trebali nastaviti sporijim tempom, ostati na stabilnoj nisko alergenoj dijeti, koristiti antiinflamatorne dodatke, poput praha od kore skliskog brijesta prije jela te đumbir uz samo jelo. Trebali bi i uvesti probiotike, fermentirane mliječne proizvode i antimikrobne tvari. Sve to bi trebali dodavati sa pažnjom i postepeno.

Drugi princip je uzimanje velike doze probiotika odnosno korisnih laktobakterija 30 minuta nakon uzimanja antimikrobnog lijeka. To isto i prije jela ili pijenja bilo čega što sadrži ugljikohidrate. Crijevna stijenka je normalno gusto prekrivena korisnim ili patogenim mikrobima. Kad uzmemo korisne bakterije tijekom infekcije kandidom, dobre bakterije ne mogu dobiti uporište na crijevnoj stijenci i uglavnom samo prolaze kroz crijeva.

Stoga prvo moramo napraviti nešto slobodnog prostora na crijevnoj stijenci uzimanjem antimikrobnog sredstva, poput češnjaka. Trebamo pričekati dok antimikrobni sastojak ne očisti želudac i tek onda možemo uzeti probiotik visoke potencije, obično kulturu acidofila i bifidobakterije.

Sada dobre bakterije mogu lakše zauzeti ispražnjene prostore crijevne stijenke. Međutim, ako ne uzimamo probiotike, tada će se gljivice sljedeći put kad pojedemo ugljikohidrate brzo namnožiti i ponovo ispuniti prazne prostore.

Na taj način možemo brzo obnoviti crijevnu floru. Međutim, treba mnogo duže da se eliminiraju spore i gljivice čije je korijenje uraslo u  crijevnu stijenku. Stoga trebamo biti oprezni i nastaviti izbjegavati ili barem minimizirati lijekove i kemikalije uz konzumirane prikladne hrane.

SISTEMSKA TERAPIJA PROTIV INFEKCIJE KANDIDOM

Nadalje, kod dugotrajnih infekcija gljivicama i drugim mikrobima ili parazitima dolazi do njihovog ulaska u krvotok i ostale dijelove  tijela. Za to moramo poduzeti jače mjere. Ako nastavite s visokim dozama sirovog češnjaka mogu se  pokazati dobri početni rezultati. Uzimanje češnjaka općenito je poželjna alternativa raznim antimikrobnim lijekovima.

U ovu svrhu se obično koriste biljni proizvodi na bazi kurkume, đumbira, pelina, maslinovog lista i pau d’arco. Ostale pogodne metode su terapija kisikom, i elektronički pročišćivač krvi ili zapper.

Kombinaciju ovih metoda treba koristiti kod većine svih očiglednih simptoma zaraza kandidom ili drugih infekcija parazitima. Terapija može trajati i  nekoliko mjeseci. Ova antimikrobna terapija će vrlo vjerojatno eliminirati ne samo gljivice, već i većinu štetnih bakterija i virusa iz tijela, što imunološkom sustavu daje šansu da se vrati pod kontrolu. Ako se sumnja u infekciju kandidom, svaki seksualni partner trebao bi imati barem kratak anti-kandida tretman u isto vrijeme kao i oboljeli.

Iako je preporučljivo započeti s određenim protokolom navedenim u 6. poglavlju, u nastavku vas potičem da eksperimentirate. Umjesto da se u periodu od  dva tjedna koristi velika doza samo jednog specifičnog antimikrobnog sredstva, možete koristiti dva ili tri različita sredstva u nižim koncentracijama. Na primjer, možete koristiti ekstrakt maslinovog lišća ujutro, ekstrakt pau d’arca za vrijeme ručka, ili sredstvo za pročišćavanje krvi / elektronički zapper prije spavanja.

Druga je mogućnost upotreba različitih antimikrobnih lijekova u različite dane tjedna. Na taj ćete način jednog dana moći koristiti samo ekstrakt maslinovog lišća, zatim pau d’arco, zatim pelin. Posljednjih dana mogu se koristiti pelin ili elektronički zapper ili napraviti dan odmora. Također, umjesto da podijelite doze, možda možete samo jednom uzeti veću količinu ujutro ili prije spavanja.

U ovom trenutku možemo pretpostaviti da svi ljudi koji nisu zdravi ili imaju određene probleme nose u sebi loše gljivice, mikoplazme i drugi patogene mikrobe. Stoga nije preporučljivo trošiti vrijeme, novac i trud da biste ih pronašli ako stvarno imate kandidu i ako trebate anti-mikrobni tretman. Tretman prakticirajte i ponovite u blažem obliku jednom godišnje, ili kad god se ponovo pojave zdravstveni problemi. Štetni invazivni oblik kolonija kandide kao i kolonije zaštićene biofilmom od sluzi nekada nisu  dijagnosticirani u rutinskim laboratorijskim testovima.

Neki vrlo jaki mikrobicidi koji uništavaju gljivice, bakterije, viruse i parazite mogu štetiti i našim korisnim crijevnim laktobakterijama. Ostali dodatci na prirodnoj bazi čini se da imaju malo štetnog utjecaja na laktobakterije. Nadalje, ako smo  prethodno uspostavili zdravu crijevnu floru konzumiranjem češnjaka i probiotika, tada će dobre bakterije prirodno rasti nakon svake doza antimikrobnog lijeka.

Međutim, ako nismo uspostavili zdravu crijevnu floru, i ako kandida i dalje prevladava u crijevnom traktu, tada će ona jednostavno ponovno rasti nakon svake doze, a trebat će mnogo duže vremena za uspostavu kontrole. Kako je kandida prirodno prisutna u malim količinama, nije je potrebno cijelu eliminirati iz crijeva. Ključna stvar je da dominantne dobre bakterije ostanu dominantne.

Ipak, preporučljivo je igrati na sigurno i koristiti probiotike s vremena na vrijeme tijekom produljene antimikrobne terapije, a posebno odmah nakon prekida ove terapije. Stoga, jednom dnevno i to  nekoliko puta tjedno možete uzimati probiotik oko 30 minuta nakon antimikrobne terapije i prije unošenja bilo kojeg ugljikohidrata. Alternativno, često koristite prikladnu hranu koja sadrži mliječnu kiselinu.

Nakon završetka intenzivne antimikrobne terapije nastavite sa uzimanjem probiotika u periodu od nekoliko tjedana. Čak i nakon uspješne terapije, spore kandide i uspavani mikrobi ostaju u tijelu i mogu ponovno porasti kada smo kronično pod stresom. Stoga ponovite ovu terapiju kad god se simptomi kandide ili infekcije ponovno pojave.

Pored toga, preporučujem svima, ne samo bivšim žrtvama infekcije kandidom, da ponove barem kratki antimikrobni program jednom godišnje. Najviše bolesti, uključujući autoimune bolesti, srčane bolesti i rak, povezane su s kandidom i drugim patogenim mikrobima, a mi ih možemo spriječiti ako ih povremeno uklanjamo iz tijela.

BIOFILM

U neprijateljskom okruženju mnogi mikrobi imaju sposobnost udruživanja, formiranja kolonija i zaštite od napada pomoću neprobojnog premaza fibrina, kalcifikacijom, a posebno u slučaju kandide, pomoću jakog premaza u obliku sluzi koji se zalijepi za stijenke crijeva i druge membrane. Ti sluzni premazi također mogu ostati i unutar kože. Tamo mogu ostati u stanju mirovanja kada su pod jakim napadom i postati aktivni opet kad prijateljske bakterije ili imunološki sustav propadnu zbog stresa, lijekova, loše prehrane itd.

To je razlog da se dijagnosticirana kandida ne može eliminirati u  kratkom periodu fungicidima ili pravilnom prehranom, prije nego je zaštitni biofilm uklonjen. Najefikasniji lijekovi moraju biti u stanju prodrijeti i po mogućnosti otopiti ovu tešku sluz, a da pritom ne oštete naše korisne bakterije. Prikladni lijekovi su dugotrajna upotreba Lugolove otopine, natrijev tiosulfat ili češnjak. Oni sadrže ili proizvode fungicidna otapala ili plinove koji mogu prodrijeti kroz sluz. Jod je poznat po otapanju ljepljive sluzi.

Druga izvrsna metoda je 5-dnevno čišćenje na bazi psilijuma, kako je opisano u 5. poglavlju. Crijeva su kod ove metode ispunjena mekim psilijumom koji se lijepi za crijevne stijenke, omekšava stvrdnutu kore i ljepljivu sluz koja skriva mikrobe . Kada se konačno ispere, biofilmovi će se također ukloniti, a crijevne stijenke će ostati čiste i preostala kandida i paraziti ostaju nezaštićeni u borbi protiv antimikrobnih lijekova. Ova metoda je također neophodna u slučaju raka crijeva i Kronove bolesti.

Vrlo opasni hifalni oblik kandide može se sam zaštititi od vanjskog napada stvarajući vlastiti pokrov tvrdog hitina. Postoji inače enzimski inhibitor koji prekida sintezu hitina. To je Lufenuron i obično se koristi za zaštitu mačaka i pasa od buha. Za Lufenuron se tvrdi da pomaže u uklanjanju gljivičnih oblika kandide slabljenjem njezine hitinske stijenke. Postoje stavovi za i protiv njegove uporabe u terapiji kod infekcija kandidom. Ja osobno ne znam dali djeluje pa ostajem neutralan po tom pitanju.

PIROLURIJA

Pirolurija je metaboličko stanje u kojem se pirol, ključna  komponenta hemoglobina, prekomjerno proizvodi u jetri. Višak se veže na vitamin B6 i cink i izlučuje se mokraćom. Ovo stvara teški nedostatak vitamina B6, cinka i drugih hranjivih sastojaka, kao što su niacinamid, gama linolenska kiselina (GLA) i biotin.

Čini se da je glavni uzrok pirolurije crijevna disbioza sa prekomjernim rastom kandide, zatim pleomorfni mikroorganizmi koji mijenjaju oblik u krvi i, možda, lajmska bolest, a sve zajedno utječe na stanje u jetri. Pirolurija se može i  naslijediti ili nastaje kao posljedica invazije mikroba u jetru. Ona postaje  još ozbiljnija bolest ako je nasljedna uz aktivni strest te uz infekciju kandidom.

Uz piroluriju jetra ne može pretvoriti vitamin B6 ili piridoksin u aktivirani oblik piridoksal-5-fosfata ili P5P. Po mogućnosti dodajte 50 do 150 mg P5P i 50 mg cinka podijeljeno u doze. Pirolurija, posebno kada je vezana uz problem kandide, vodeći je uzrok većine mentalno-emocionalnih stanja, problema s veznim tkivom i mišićima, dijabetesom tipa 1, epilepsijom, autoimunim bolestima, rakom i slabim imunološkim sustavom. Za detalje pogledajte

www.health-science-spirit.com/pyroluria.htm

walter last logo

Walter Last kombinira radno iskustvo kemičara i biokemičara te vrhunskog toksikologa sa znanjima iz praktičnog nutricionizma. Od 1981. živio je u Queenslandu. Istraživao je i eksperimentirao sa širokim spektrom prirodnih terapija kako bi poboljšao učinkovitost prirodne medicine u liječenju ozbiljnih i medicinski neizlječivih bolesti. Rođen je i odrastao u Njemačkoj, a obnašao je ključne funkcije u medicinskim ustanovama na sveučilištima Greifswald, Köln i München, radeći uglavnom na istraživanjima iz toksikologije. Bio je glavni forenzički kemičar u Kölnu i radio je u 'Bio-Science Laboratories' u Los Angelesu.