Nutrigor Logo

Kandida – čiščenje crijeva (5. dio)

čiščenje crijeva kandida
Slika:

PREVEDENI TEKST SA heal-yourself.com.au
PREVEO: IGOR VELIMIROVIC

Kandida - čiščenje crijeva (5. dio)

Čiščenje crijeva ili obnavljanje gastrointestinalne flore vjerojatno je najvažniji korak u prevladavanju Kandide i srodnih problema s gljivicama. Sastoji se od kombiniranja antimikrobnih i ostalih vrsta  lijekova protiv gljivica, zatim adekvatne prehrane uz korištenje probiotika i prebiotika. Probiotici su kulture pogodnih živih organizama kojima je cilj nastaniti crijeva, dok su prebiotici hrana na kojoj ti isti korisni mikrobi najbolje rastu i egzistiraju.

Pripremite se za čišćenje crijeva na način da poboljšate prehranu kako je navedeno u prethodnom poglavlju. Počnite sa čišćenjem uz konzumaciju češnjaka. Ukoliko ustanovite da ne tolerirate dobro češnjak ili ga ne možete koristiti iz određenih drugih razloga, eksperimentirajte s drugim mikrobicidima kako biste pronašli odgovarajuću zamjenu.

Čiščenje uz pomoć češnjaka

Svježi, sirovi češnjak ima vrlo snažno antimikrobno i posebno anti-fungicidno djelovanje. Čak i u slučaju razrjeđivanja koncentracije aktivne tvari iz češnjaka u omjeru  većem od 1: 1000, češnjak još uvijek uništava bakterije i gljivice. Kada se češnjak zgnječi, njegovi enzimi formiraju alicin iz stabilne varijante alicina. Alicin sadrži atom aktivnog kisika koji uništava mikrobe na način da oksidira njihove stanične stijenke. Laktobacili također imaju tendenciju uništavanja drugih mikroba uz pomoć kisika (iz vodikovog peroksida), i stoga su manje osjetljivi na češnjak nego sama Kandida.

Da biste smanjili neugodne reakcije, poput glavobolje, mučnine i drugih neugodnosti koje su vezane uz probavni sustav, poželjno je u početku uzimati češnjak zajedno s jakim laksativom. To se naziva ‘flush’. Učinkovito ispiranje može se  napraviti sa žlicom gorke soli (magnezij sulfat) ili Glauberove soli (natrijev sulfat) u velikoj čaši vode.

Nakon toga popijte još malo vode.

Ako imate prekomjernu težinu, umjesto jedne možete uzeti i dvije žlice gorke ili Glauberove soli. Ukoliko vam je okus pregorak, otopljene soli  u vodi možete staviti preko noći u hladnjak. Ujutro zgnječite veliki češanj češnjaka, pomiješajte sa otopinom i popijte s malom količinom vode. Zatim popijte još malo nekog rashlađenog pića i još malo vode.

Tijekom sljedećih dana možete koristiti manje soli ili umjesto toga uzmite blaži laksativ. Radite to najmanje tri dana zaredom, a u težim slučajevima poželjno jedan do dva tjedna prije samog početka sistemske terapije. Ukoliko imate problema sa  crijevima zbog Kandide može biti vrlo korisno progutati češanj češnjaka prije spavanja s malo tekućine.

Ako ne možete konzumirati češnjak, također i za djecu, možete staviti zdrobljeni ili nasjeckani češnjak u želatinske kapsule. Ako ne možeš konzumirati češnjak iz drugih razloga tada koristite jedan ili više drugih antimikrobnih lijekova navedenih u sljedećem poglavlju. Također, ukoliko možete konzumirati češnjak samo tijekom vikenda zbog posla ili zbog društvenih razloga, u tim slučajevima pokušajte koristiti nasjeckani ili naribani đumbir.

Psilijum ljuskice

Ljuskice od  psilijuma uvelike povećavaju volumen i tvore žele kada se pomiješaju s vodom. Ovo njihovo svojstvo se može iskoristiti kao blagi laksativ i za prenošenje mikrobicida kroz čitav crijevni trakt, a na taj način se za njih vežu i toksični mikrobni spojevi koji se  uklanjaju  iz tijela.

Međutim, učinak psilijuma ovisi o količini vode u kojoj je otopljen. Ako se koristi premalo vode, tada to postaje  previše koncentrirana ili ljepljiva masa koja može uzrokovati zatvor. Ovo može biti korisno u slučaju proljeva, ali za upotrebu kao laksativ trebalo bi ga uzimati sa više vode.

Poželjno je da nastavite uzimati psilijum većinu vremena sve  dok imate zdravstvene probleme. Ako niste zatvoreni i imate nekoliko stolica dnevno, možete započeti čišćenje s češnjakom uz psilijum umjesto da koristite laksativne soli.

Prije doručka stavite pola žličice sode bikarbone i češanj nasjeckanog češnjaka ili drugog prikladnog mikrobicida u veliku čašu vode. Na kraju dodajte žličicu ljuskica psilijiuma, promiješajte i popijte odmah nakon čega uzmite još vode.

Čiščenje psilijumom - preporučeno ali i opcionalno

Nakon tjedan dana ili dužeg perioda od kada ste  uzimali čajnu žličicu psilijuma prije doručka, a moguće i prije ručka, možete pokušati s petodnevnim čišćenjem psilijijumom  kako biste uklonili tešku sluz ili biofilm koji štiti Kandidu od većine fungicida.

Preporučljivo je koristiti samo svježe biljne sokove od zelenog lišća, eventualno aromatizirane sokom od jabuke. Pijte vrlo sporo. Pored toga, umjesto da koristite sok, možete koristiti pregršt svježeg lišća kao špinat ili repu. Blendajte ih  velikom brzinom u blenderu i pijte bez naprezanja. Ako ne možete napraviti sok ili nabaviti svježe zeleno lišće povrća, koristite jabuke ili sirove povrtne salate.

Svaka 3 sata, najviše 5 puta dnevno, uzmite čajnu žličicu psilijuma, mikrobicida i sode bikarbone u velikoj čaši vode, popijte odmah uz još vode. Po želji možete dodati i žličicu ili dvije mljevenog lanenog sjemena.

Kao mikrobicid koristite onaj koji ima sposobnost prodiranja u biofilmov, kao što su sjeckani češnjak, 5 do 10 kapi Lugolove otopine ili esencijalna ulja – najsnažnija su ulja čajevca i origano, pazite, vidi poglavlje 6.

Ujutro nakon posljednjeg dana sa sokovima i prije spavanja noć prije uzmite žlicu magnezijevih soli u vodi, ili samo laksativ koji će  dobro očistiti crijeva ujutro.

Možete sjesti i  istražiti što je izašlo iz vas. Često ćete tamo naći duge nizove i dijelove zbijenih materija koji izgledaju poput dijelova crijeva. To su skrovišta Kandide, parazita i bakterija koji uzrokuju upalno stanje crijeva. Preporučljivo je povećavati raznolikost hrane vrlo postupno i po mogućnosti raditi testiranja na  alergiju u isto vrijeme.

Ako dođe do nelagode tijekom čišćenja, kao što su  natečenost ili drugi crijevni problemi, onda samo uzmite laksativ ili klistir da biste sve isprali i pokušajte ponovno kasnije. Nastavite to raditi u dužem periodu uz umjerene količine antimikrobnih lijekova za sprečavanje gljivica koje žive unutar crijevnog zida.

Probiotici

Sve opisano gore dovodi do sljedećeg koraka tj. zamjene desetkovanog patogenog mikroba sa poželjnim i zdravim laktobacilima. To se najbolje radi dodavanjem velike doze laktobacila 30-60 minuta nakon svakog ispiranja. Inače se neželjeni mikrobi mogu ponovno nagomilati nakon sljedećeg obroka.

Acidofilna kultura koristi se za nastanjivanje oslobođenih prostora pri  stijenkama tankog crijeva, dok su bifidobakterije zaštitni stanovnici debelog crijeva. Postoje i druge laktobakterije koje prirodno žive u našem crijevnom traktu. Ovi bakterijske kulture su dostupne u trgovinama zdrave hrane u obliku praha ili drugih kultura koje je najbolje držati u hladnjaku.

Teško je pronaći dobru kulturu. Kao opće pravilo potražite proizvod koji:

  • je uzgajan na sjemenu i povrću, a ne na mlijeku,
  • ima veliku raznolikost različitih bakterijskih kultura
  • je proizveden i ima najbolju iskoristivost na temperaturama od 37 do 40 °C.

 

Fermentirani napitci, poput nepasteriziranog soka od kiselog kupusa, imaju tendenciju biti prilično kiseli što kod osjetljivih ljudi može uzrokovati probleme s prekomjernom kiselinom. Ovaj problem možete izbjeći djelomičnom neutralizacijom kiselosti s pomoću natrijevog bikarbonata, magnezijevim karbonatom. Ne preporučujem Kombuchu ili slične fermentirane napitke jer obično imaju veliku količinu kvasca i proizvode alkohol koji može stvariti toksični acetaldehid, također vidjeti “Čiščenje crijeva” na http://www.health-science-spirit.com/HF1-2.html

Prebiotici

Prebiotici ili hrana kojom hranimo našu crijevnu floru obično je čak i važnija od relativno malo probiotičkih bakterija koje možemo unijeti kao suplemente. Prebiotici su  hrana za mikrobe i određuju koje mikrobne vrste će uspjeti preživjeti  i one koje to neće uspjeti.

Lako probavljivi ugljikohidrati iz šećera i žitarica favoriziraju kandidu i druge kvasce, odnosno gljivice ali mogu dovesti i do porasta raznih drugih bakterija u tankom crijevu.

Organsko lišće i korijenje povrća, brzo očišćeno i izblendano blenderom osigurava dobre mikrobe i prebiotike koji bi trebali kao hrana povećati broj korisnih bakterija. Drugi pogodni prebiotici su inulin, oligosaharidi iz voća i rezistentni škrob. Oni hrane mikrobe uglavnom u debelom crijevu. Međutim, postoje određeni problemi sa oligosaharidima iz voća.

Moj preferirani prebiotik je rezistentni škrob. Njega možete dobiti iz oguljenog sirovog krumpira (izbjegavajte sve krumpire sa zelenom kožom). Kako biste izolirali rezistentni škrob izblendajte oguljeni krumpir i stavite ga u hladnjak. Nakon kratkog vremena granule rezistentnog škroba će se  nakupiti na dnu i možete ih odlijeliti od tekućine. 100 g sirovog krumpira osigurava preporučenu dnevnu količinu od 25g rezistentnog škroba. Također, zelene banane, pomiješane kao pire ili kupljene kao prah, dobar su izvor rezistentnog škroba za istu svrhu.

Inulin je fini bijeli prah s blago slatkastim okusom i ugodniji je  za jelo od vlakana koja nisu topljiva u vodi kao npr. mekinje. Smatra se pogodnim i sigurnim za sve dobne skupine, uključujući trudnice i dojilje.

Preporučeni unos inulina je  5 do 10 grama ili 1 do 2 žličice. Količinu treba povećavati postupno jer uzrokuje pojačani rad crijeva, vjetrove  ili čak nadutost. Ove pojave se ne mogu u potpunosti izbjeći, ali svakako eksperimentirajte da to bude za vas u  prihvatljivim granicama. Također, trebalo bi prilagoditi količinu inulina u slučaju konzumacije  mahunarki koje mogu stvoriti dodatne probleme plinova zbog njihovog sadržaja rafinoze i povezanih spojeva. Sadržaj inulina u nekim namirnicama je: Korijen cikorije 15-20%, jeruzalemske artičoke 14-19%, češnjak 9-16%, lišće maslačka 12-15%, luk 2-6%, poriluk 3-10%, lišće artičoka 3-10%, i banane 0,3 do 0,7%.

Česta mana svih prebiotika je pojačana količina vjetrova. Ovo možete umanjiti samo na način da polako povećavate količine prebiotika i u početku uzimate psilijum prije doručka. Psilijum smanjuje vjetrove te uklanja toksine i viška mikroba.

Klorovodična kiselina

Uz trajne probleme s Kandidom, tijelo često gubi sposobnost proizvesti odgovarajuću količinu klorovodične kiseline u želucu. To dovodi do nepotpune probave bjelančevina i slabe apsorpcije minerala i vitamina B1 i B12. Takođerm, ta kiselina je potrebna kako bi aktivirala pepsin i uništila  mikrobe u hrani.

Česti simptomi nedovoljne količine želučane kiseline su napuhanost, neugoda nakon jela ili hrane koja tada teško leži u želucu. Može doći do nedostatka minerala i anemije.

Stoga s Kandidom kao kroničnom degenerativnom bolešću može biti korisno koristiti dodatke klorovodične kiseline uz proteinske obroke, no morate eksperimentirati jer se  želučana kiselina može također i  povećati s Kandidom. Možete isprobati dodatke klorovodične kiseline, kao što je Betain-Hidroklorid (Betain-HCl), po mogućnosti uz dodatka pepsina.

Međutim, uobičajeno uzimanje mineralnih kiselina može učiniti tijelo prekomjerno kiselim. Nadalje, oni koji ne proizvode dovoljno želučane kiseline također ne bi trebali dodavati natrijev bikarbonat za neutralizaciju kiseline u dvanaesniku. Stoga je poželjno uzeti pola čajne žličice natrijevog bikarbonata u tekućini otprilike 3 sata nakon obroka, ili alternativno uzeti žličicu sode bikarbone u vodi ili razrijeđen limunov sok prije doručka.

Link na 6. dio

walter last logo

Walter Last kombinira radno iskustvo kemičara i biokemičara te vrhunskog toksikologa sa znanjima iz praktičnog nutricionizma. Od 1981. živio je u Queenslandu. Istraživao je i eksperimentirao sa širokim spektrom prirodnih terapija kako bi poboljšao učinkovitost prirodne medicine u liječenju ozbiljnih i medicinski neizlječivih bolesti. Rođen je i odrastao u Njemačkoj, a obnašao je ključne funkcije u medicinskim ustanovama na sveučilištima Greifswald, Köln i München, radeći uglavnom na istraživanjima iz toksikologije. Bio je glavni forenzički kemičar u Kölnu i radio je u 'Bio-Science Laboratories' u Los Angelesu.